9 Bezwaren van ZZP’ers om geen website te hebben

Profielfoto van David
David
ZZPer in de bouw boort een gat in de muur

Vandaag de dag is een online aanwezigheid belanrijk voor het succes van ondernemers, ook voor ZZP’ers in de bouwsector. Toch zijn er nog steeds veel zelfstandigen die geen eigen website hebben. In dit artikel bespreken we de 9 grootste bezwaren om geen website te hebben en krijg je praktische oplossingen en redenen om het wel te doen. Door het lezen van dit artikel krijg je de juiste informatie om een weloverwogen besluit te nemen.

Kosten voor het maken en onderhouden van een website

Bezwaar: Het opzetten en onderhouden van een website kan kostbaar zijn, vooral voor ZZP’ers die net beginnen kan het overweldigend zijn.

Oplossing: Kies voor een betaalbaar website pakket bij een professionele webdesigner het investeren in een website kan op de lange termijn resulteren in meer klanten en hogere inkomsten. Vind je dat een te veel risico, maak dan zelf een website met een doe-het-zelf websitebouwer. Er zijn tal van platformen die betaalbare en gebruiksvriendelijke opties bieden, zoals WordPress, Wix en Squarespace. Het nadeel daarvan is wel dat het veel tijd kost. Daarmee maken we een bruggetje naar het volgende bezwaar.

ZZP zit vermoeid aan zijn computer

Tijdsinvestering om een website te maken

Bezwaar: Het opzetten, bijhouden en actualiseren van een website kost tijd, die een ZZP’er wellicht liever aan andere bedrijfsaspecten besteedt.

Oplossing: Besteed het ontwerp en het onderhoud van de website uit aan een professionele webdesigner. Dit bespaart tijd en garandeert een professioneel resultaat. Kies daarnaast voor een all-in pakket met hosting en onderhoud, dan kost het je helemaal geen tijd. Daarnaast ben je geen tijd kwijt om de vaardigheden te leren om een website te maken.

Technische vaardigheden die je nodig hebt om een website te maken en onderhouden

Bezwaar: Sommige ZZP’ers beschikken mogelijk niet over de nodige technische kennis of vaardigheden om een website te bouwen en te onderhouden.

Oplossing: Overweeg het inschakelen van een webdesigner of -ontwikkelaar om de website te bouwen. Daarnaast zijn er veel online websitebouwers die gebruikersvriendelijk en intuïtief zijn, waardoor je zelfs zonder technische kennis een website kunt beheren. Het nadeel van een online webbouwer is dat er nog andere zaken zijn waar je iets vanaf moet weten. Zaken zoals fotografie, SEO, copywriting en het plaatsen van codes om je verkeer te meten.

Loodgieter krijgt kop koffie van klant

Privacy omdat je bedrijfsgegevens online staan

Bezwaar: ZZP’ers kunnen terughoudend zijn om persoonlijke informatie en details over hun bedrijf online te delen uit privacy-overwegingen.

Oplossing: Wees selectief in de informatie die je op jouw website plaatst. Vermeld alleen de wettelijk verplichte gegevens, zoals uw bedrijfsnaam, contactgegevens, KvK- en BTW nummer. Zorg er daarnaast voor dat je website voldoet aan de privacywetgeving, verplichte cookie melding en AVG.

Beperkte huidige online behoefte

Bezwaar: Afhankelijk van de branche kan de behoefte aan een online aanwezigheid beperkt zijn, vooral als de meeste opdrachten via mond-tot-mondreclame worden verkregen. En op het moment dat je omkomt in het werk, dan heb je de behoefte voor een website al helemaal niet.

Oplossing: Zie je website als een aanvulling op uw bestaande marketingstrategie. Een website kan nieuwe klanten aantrekken en je professionele imago versterken. Bovendien kan een goede website jouw huidige klantenbestand stimuleren om jou aan te bevelen bij hun netwerk, waardoor uw mond-tot-mondreclame nog effectiever wordt. En nog belangrijker, dat je continuïteit krijgt. Ook in mindere tijden, want mindere tijden komen altijd. Op het moment dat het druk is, is ook het moment om een goede naam op te bouwen.

Concurreren met grotere bedrijven

Bezwaar: ZZP’ers kunnen het idee ontmoedigend vinden om te concurreren met grotere, gevestigde bedrijven die over uitgebreide en geoptimaliseerde websites beschikken. Een website heeft altijd een bepaalde uitstraling. De websites van grotere bedrijven zijn nagenoeg altijd door een professional gemaakt. Dat kan imponerend werken, want tenslotte wil je niet onder doen.

Oplossing: Focus op jouw unieke verkoopargumenten en de persoonlijke touch die je als ZZP’er biedt. Door jouw vakmanschap, expertise en persoonlijke aandacht voor de klant te benadrukken, onderscheid je je van grotere concurrenten. Daarnaast helpt zoekmachineoptimalisatie (SEO) om beter zichtbaar te zijn in de regio waar je werkt.

Succesvolle interieurbouwer zit tevreden op een werkbank in de werkplaats

Wachten op resultaten op lange termijn

Bezwaar: Maar weinig mensen wachten graag. Vaak duurt het enige tijd duren voordat een website effectief verkeer genereert dat tot nieuwe opdrachten leidt. Daardoor richten sommige ZZP’ers zich liever richten op directe marketingmethoden.

Oplossing: Geef je website de tijd om organisch te groeien en gebruik ondertussen meerdere marketingkanalen om jouw bedrijf te promoten. Denk aan social media, lokale advertenties en netwerkevenementen. Of start een online Google of facebook campagne. Laat het maken door een professional, die heeft al ervaring met wat wel/niet werkt. Dat bespaart weer kosten. Veel bedrijven hebben baat bij online campagnes. Ook dat is wel een investering, maar je haalt ook meer omzet binnen.

Onduidelijkheid over de toegevoegde waarde van een website

Bezwaar: Sommige ZZP’ers begrijpen mogelijk niet de volledige voordelen van een website en kunnen onzeker zijn over het rendement van hun investering. Het is logisch dat je dat niet weet als je nog nooit een goede website hebt gehad.

Oplossing: Overweeg deze voordelen; zoals verbeterde zichtbaarheid, online projectoverzicht, klantrecensies en de mogelijkheid voor potentiële klanten om je 24/7 een bericht te sturen. Je maakt het voor potentiële klanten aantrekkelijk om voor jou te kiezen, want ze zien precies wat je doet voor mensen zoals zij. Daarnaast lezen ze de positieve reviews van jouw klanten. Dat maakt de keuze een stuk makkelijker.

Tevreden klant bij interieur designers

Angst voor negatieve feedback online

Bezwaar: ZZP’ers kunnen bezorgd zijn dat een openbare website hen kwetsbaar maakt voor negatieve feedback of kritiek van klanten, wat hun reputatie zou kunnen schaden.

Oplossing: Beschouw negatieve feedback als een kans om te leren en uw diensten te verbeteren. Wees proactief in het aanpakken van klachten en zorg voor een uitstekende klantenservice. Tevreden klanten zullen eerder geneigd zijn om positieve recensies achter te laten. En dat versterkt jouw reputatie. Het is belangrijk om transparant en open te zijn en te laten zien dat je je inzet om problemen op te lossen en de tevredenheid van uw klanten te waarborgen. Dat noemen we in de marketing “Van een klacht een commercieel succes maken”.

Conclusie

Het hebben van een website biedt tal van voordelen voor ZZP’ers in de bouwsector. Hoewel er enkele legitieme bezwaren zijn, kunnen deze met de juiste strategie en aanpak worden overwonnen. Door te investeren in een website en het benutten van de vele mogelijkheden van het digitale landschap, kun je je bedrijf laten groeien, je naamsbekendheid vergroten en nieuwe klanten aantrekken. Wees niet ontmoedigd door de uitdagingen, maar omarm ze als kansen om jezelf als professional in de bouw verder te ontwikkelen en te onderscheiden van uw concurrenten. En moet je dat alleen doen, nee, natuurlijk niet. Ik sta klaar om jou te helpen. Met een website succes pakket heb jij niets te maken met de technische obstakels, of tijdrovende acties om jouw website succesvol te maken/houden. Bij elke stap help ik je.